Usenet, een van de vele online begrippen. Ken je het al? Usenet worden ook wel nieuwe nieuwsgroepen genoemd. Usenet is een samenvoeging van Unix User Network. Het is een wereldwijd begrip wat je allerlei dat kunt uitwisselen. Je kunt video’s, artikelen of berichten plaatsen op Usenet, waarna iemand anders dit eraf kan halen. Alle data wordt geplaatst in groepen die zich richten op een specifiek onderwerp. Over de hele wereld bestaan er tienduizenden data servers die zich puur en alleen richten op usenet. Wanneer jij vervolgens data op Usenet plaatst wordt dit met die servers overal ter wereld gedeeld.
Usenet geschiedenis
Usenet is een van de langst bestaande computernetwerk communicatiesystemen. In principe zou je Usenet zelfs als de start van het internet kunnen zien, of de voorloper. Het is rond 1980 ontwikkeld voor de Duke universiteit. Internet bestond toen nog niet. Er waren wel al computers, waarbij er gebruik werd gemaakt van het besturingssysteem Unix. Mensen konden hiermee via de computer bellen. In de beginjaren maakte men bij Usenet gebruik van het UUCP-protocol, om gegevens onderling met elkaar uit te wisselen. In een later stadium werd er overgestapt op het NNTP-protocol, zodat er ook via het internet gegevens konden worden uitgewisseld. In de meeste gevallen wordt tegenwoordig nog steeds gebruik gemaakt van het NNTP-protocol.
De werking van Usenet
Je kunt Usenet een beetje vergelijken met forums die er tegenwoordig veel zijn. Wel is het steeds meer mogelijk geworden om ook binaire bestanden uit te wisselen. Tegenwoordig wordt het vooral daarvoor gebruikt. Er wordt nu met name data met alle denkbare bitcombinaties uitgewisseld. Usenet heeft zich uiteraard flink ontwikkeld. De snelheid van downloaden is een stuk hoger en de retentie een stuk lager. Wanneer je privé wil houden wat je uploadt en download is Usenet een goede optie. Je kunt in veel gevallen gebruik maken van een beveiligde verbinding. waarbij niemand kan zien wat je precies doet.
Wanneer je zelf gebruik wil maken van Usenet kun je kiezen uit meerdere aanbieders. Het is belangrijk vooraf te bepalen wat je eruit wil halen, zodat je op een goede manier de verschillende aanbieders kunt vergelijken.