Wat doen zonnepanelen? Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen die ervoor zorgen de licht wordt omgezet in elektriciteit. Dit betekent dat licht van de zon gebruikt kan worden om bijvoorbeeld een huis te voorzien van elektriciteit. Wanneer je meerdere zonnepanelen samenvoegt en plaatst op een eengezinswoning, is het mogelijk dat de behoeften van elektriciteit voorzien kunnen worden. Dit wordt ook wel groene energie genoemd doordat natuurlijk licht gebruikt wordt als energiebron.
Per zonnecel verschilt het wel hoeveel energie er wordt opgewekt. Er spelen meerdere variabelen mee waaronder het licht dat een zonnecel opvangt. Dit betekent dat zelfs in de koude wintermaanden zonnepanelen elektriciteit kunnen opleveren.
Elektroden en de werking ervan
Binnen de zonnecellen zitten meerdere elektroden. Deze zorgen ervoor dat de zonnecellen met elkaar verbonden zijn. De verzameling zonnecellen vormt een serie met elkaar. Dit betekent dat elk zonnecel een spanning heeft wat weergegeven wordt in het aantal Volt. Deze zonnecellen vormen samen een spanning voor het gehele zonnepaneel. Vervolgens moeten er meerdere zonnepanelen met elkaar verbonden worden via het plus- min systeem zoals dat bij een batterij gebruikelijk is. Doordat dit aan elkaar gekoppeld wordt, is het mogelijk om een circuit te maken waar alle elektriciteit stroomt. Deze stroming verloopt altijd van plus naar minus.
Verschillende types
Zonnepanelen komen in meerdere soorten en vormen. Zo is het in Nederland gebruikelijk dat zonnepanelen worden gemaakt op basis van silicium. Dit middel wordt gebruikt om twee type zonnepanelen te maken:
- monokristallijne zonnepanelen
- polykristallijne zonnepanelen
Beide types verschillen in prijs en werking. Zo is een monokristallijne zonnepaneel over het algemeen prijziger. Het is echter beter geschikt als bij het omzetten van straling in energie. Aan de andere kant is het gebruik van polykristallijne zonnepanelen een goedkopere optie. Deze zijn beter in staat om diffuus licht te vangen.
Wat als er schaduw is?
Er heerst een idee dat zonnepanelen in Zuid-Holland niet werken in de schaduw, dit is onjuist. Het is wel het geval dat meer zonlicht zorgt voor een beter rendement. Maar ook in de schaduw is het mogelijk voor een zonnepaneel om vermogen op te leveren. Denk er wel om dat het een stuk minder is dan bij fel licht.
Logischerwijs zou het volledig circuit stuk kunnen lopen wanneer een deel schaduw heeft. Echter is hier een oplossing voor ontwikkeld: met een by-pass diodes is het mogelijk om elektriciteit binnen de zonnepanelen om te leiden. Hierdoor heeft het geen invloed wanneer een deel van de panelen in de schaduw ligt.