Ben jij iemand die met alle winden meewaait of heb je doorgaans je eigen mening? Welke van de twee het ook is, duurzame energie is een thema waar iedereen een mening over heeft. Het is een onderwerp waar veel over gesproken wordt en waar veel informatie over te vinden is. Er zijn veel duurzame energiebronnen, maar in dit artikel staan we stil bij windenergie.
Hoe werkt het?
Je hebt je misschien wel eens afgevraagd hoe de windmolens energie opleveren. Misschien heb je als kind wel eens windmolentjes op je fiets gehad en daar ging je natuurlijk geen centimeter sneller van fietsen. Eigenlijk is het principe vrij simpel, maar je moet het maar bedenken natuurlijk! De wind zet de wieken van de windmolen in beweging. Dit draait een generator aan die elektriciteit opwekt. Deze generator zit in de gondel bovenop de windmolen. Als de wind vanuit een andere hoek komt, wordt dit bijgesteld door een kruimotor zodat de gondel weer recht op de wind wordt gericht.
Het uiterlijk vertoon
Niet iedereen is een fan van hoe de windmolens er uit zien die de windenergie opwekken. En dan met name waar deze windmolen worden geplaatst. De één vind het verschrikkelijk en de ander vind het er modern uit zien en ziet het als bewijs van de wereld die werkt aan een beter milieu en schonere oplossingen voor energie. Er zit vaak niks tussen. Er zijn verschillende soorten windmolens. Dit valt je vooral op wanneer je in andere landen komt. Misschien zijn die wel mooier of minder mooi dan die van ons.
Waarom windenergie?
Naast de afspraken die er bestaan over dat in 2020 minimaal 20% van alle energie uit duurzame energie moet bestaan, is een andere reden veel simpeler: in Nederland waait het vaak hard. Ons landje staat bekend om regen en wind! Wind raakt nooit op en is daarom gemakkelijk te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit. Windenergie is schone energie en draagt daardoor bij aan het milieu evenals dat we minder afhankelijk zijn van andere landen. We kunnen het namelijk helemaal zelf produceren in eigen land.