Een coronatest is een cruciaal element om het coronavirus te identificeren bij een persoon. Terwijl het coronavirus zich met de dag meer verspreid over de wereld, kunnen mensen zich afvragen of zij hun gezin, familieleden of vrienden moet laten testen, vooral wanneer iemand ziek is of in de buurt is geweest van een persoon die het virus heeft of heeft gehad. Een coronatest doen uit preventie is nooit verkeerd. Je wilt immers voorkomen dat jij het coronavirus onbewust doorgeeft aan een van jouw dierbaren. Welke verschillende coronatesten zijn er nu eigenlijk en welke is het beste om uit te voeren voor jouw situatie?
De test om corona vast te stellen
Het belangrijkste verschil tussen alle coronatesten die er te vinden zijn, is of je wenst om te identificeren of jij momenteel corona hebt of dat jij het in het verleden al gehad hebt. Een coronatest voor huidige infectie dient als een test om te identificeren of jij besmet bent zodat jij kunt voorkomen dat jij andere mensen besmet. Door jouw speeksel te onderzoeken kan er worden vastgesteld of jij beschikt over virusdeeltjes. Om tot deze uitslag te komen zijn er momenteel verschillende vormen beschikbaar. De klassieke coronatest grijpt een speekselmonster door gebruik van een lang wattenstaafje in jouw neus en keel te wrijven. Deze coronatest is tegenwoordig op verschillende plekken uit te voeren. Er zijn teststraten, grote bedrijven hebben de testen op kantoor, in het ziekenhuis of op andere testlocaties, zoals bij de apotheek of bij Coronasneltest123. Om te zorgen dat de testen zo toegankelijk mogelijk worden gemaakt bestaan er tegenwoordig speciale testkits die mensen thuis kunnen uitvoeren. Het resultaat wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. De duur hangt echter af aan wat voor test jij hebt gedaan en of de capaciteit van een laboratorium groot genoeg is. De tijd ligt altijd binnen één dag en maximaal een week.
Test voor infectie in het verleden
Om te zien of iemand in het verleden coronavirus heeft gehad zoeken zorgverleners naar antistoffen die in jouw lichaam worden aangemaakt na een infectie met een virus. Het is mogelijk om te zien of iemand in het verleden een infectie heeft gehad, tenminste 2-3 weken voor de test. Dat is hoe lang het lichaam nodig heeft om na infectie antilichamen aan te maken. Deze coronatest kan niet zeggen of de persoon geïnfecteerd is op het moment van de test, daarom wordt deze test niet gebruikt om corona te diagnosticeren. De test wordt uitgevoerd door middel van een bloedcontrole. De resultaten zijn vaak al binnen één dag klaar. Deze coronatest is momenteel voornamelijk uit te voeren bij een huisarts of ziekenhuis en heeft minder prioriteit dan de reguliere coronatesten.
Wat gebeurt er na het testen
Een positieve test betekent dat iemand besmet is met het coronavirus en een negatieve test betekent dat ze niet besmet zijn. Soms zijn de testresultaten niet volledig nauwkeurig. Een testresultaat kan negatief zijn, zelfs als iemand het virus heeft. Dit is de reden waarom sommige mensen een tweede test krijgen. In zeldzame gevallen kan de test positief zijn bij iemand die het virus niet heeft. Onnauwkeurige testresultaten zijn waarschijnlijker wanneer iemand heel vroeg of heel laat in de infectie wordt getest. Ze zijn meestal nauwkeuriger als ze worden gedaan een paar dagen nadat iemand in de buurt was van een geïnfecteerde persoon of de symptomen begonnen.
Coronasneltest123 is de specialist in corona testen.